+90 532 461 59 97
MENÜ

Hamilelikte ise değişen hormonal duruma bağlı bu hücrelerin fonksiyonlarında düzensizlikte olabilir ve buna bağlı cilt lekeleri oluşabilir. Bu lekeler hastayı hem estetik açıdan hem de ruhsal açıdan olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Özellikle yüzde oluşan bu lekeler, hastanın kendisine olan özgüveninde azalmalar meydana getirecek ve sosyal hayatta çeşitli olumsuzluklar ile karşı karşıya bırakacaktır.

Aynı zamanda bu lekeler bazı hastalıklarında öncül lezyonları olabilmektedir. Bu lekelerin tedavisi muhakkak surette ilgili uzman hekimlerce yapılmalıdır. Yanlış tedaviler telafisi mümkün olmayan sorunlara yol açabilmektedir. Genel olarak yüz, el, sırt ve göğüs bölgelerinin güneşe maruz kalması sonucu bu bölgelerde bu lekelere daha fazla rastlanılmaktır. 

Bu cilt lekeler sonradan ya da doğumsal olabilir. Birçok farklı türü vardır.



Akne

Bu lekeler genellikle cildin fazla yağ üretmesinden kaynaklanmaktadır ve daha çok ergenlik döneminde görülmektedir. Depresyon, yanlış makyaj, stres ve hormonal düzensizlikten dolayı kaynaklanabilir. Cilt altında çeşitli enfeksiyon ajanları ile birleşerek apseler oluşturabilir. Aknelerin sıkılarak boşaltılması ciltte kalıcı izlere neden olabilir.

Bu yüzden bu müdahalelerden kaçınmak gereklidir. Özellikle burun ve üst dudak çevresindeki sivilcelere müdahale sonucu, buranın toplardamar sistemi ile beynin bir kısmının toplardamar sistemi ortak olduğu için çeşitli beyin enfeksiyonlarına neden olunabilir. Temel olarak tedavilerde A vitamini türevli steroid bazlı ilaçlar kullanılabilir. Eğer enfeksiyon gelişmişse antibiyotik tedavisi kullanılabilir. 

Melazma

Özellikle güneş gören burun, alın, dudak ve yanaklarda görülen kahverengi ve siyah renkteki lekelere denir. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir. Güneşe maruziyet dışında gebelik kozmetik ürünler, genetik faktörler ve kullanılan doğum kontrol hapları nedeni ile oluşabilir. Tedavide çeşitli leke kremleri, antioksidan tabletler, lazer tedavileri, kimyasal peeling tedavileri günümüzde kullanılmaktadır.

Vitiligo

Deriye rengini veren cilt altı yerleşimli melanosit denilen hücrelerdeki fonksiyon bozukluğu ya da sayıca azlığı nedeni ile oluşan süt beyazı rengindeki açık renkli deri lezyonlarıdır. Yüz, kol, bacak veya genital bölgelerde de görülebilir. Nedeni genel olarak genetik geçişlidir. Ama bir kısmının da nedeni bilinmemektedir. Tedavi olarak eğer otoimmün hasalıklar nedeni ile gelişmişse bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaçlar kullanılabilir. Etken ne olursa olsun hekim uygun gördüğü müddetçe melanosit uyarıcı ışık tedavileri yani fototerapi tedavisi verilebilir. Bu tedavi ile melanositlerin deriye normal rengini veren pigment salgılamasını desteklenecektir. Aynı zamanda oksidatif stresi azaltma adına antioksidanlar da verilebilir. Steroid bazlı kremlerde oluşan lezyonların giderilmesi ve yeni oluşabilecek lezyonların önüne geçme adına kullanılabilir.

Çiller

Cilt altında deriye renk veren melanosit hücrelerinin belli bölgelerde yoğunlaşması ile oluşan ciltten daha koyu renkli kahverengi ya da sarı renkte olabilen lezyonlardır. Daha çok yüz sırt ve el gibi bölgelerde olabilir. Çocukluk çağında olabileceği gibi erişkin çağlarda da olabilir. Günümüzde çil tedavisinde en yeni yöntemlerden biri lazer tedavisidir. Melanin maddesi lazeri çok iyi emer. Bu sayede melaninin neden olduğu ciltteki koyu renk giderilmiş olur.

Deri Döküntüleri 

Genellikle alerjiye bağlı oluşabilen egzamalar, tam olarak nedeni belli olmayan ve tedaviye yanıt olarak inatçı seyreden sedef hastalığı ya da hastanın kendi bağışıklık hücrelerinin ciltte oluşturabildiği otoimmün deri hastalıları (pemfigus, dermatitis herpetiformis, büllöz pemfigoid vb.) ile seyreden bir çok deride oluşan döküntülü hastalıklar mevcuttur. Bu hastalıkların öncelikle başka hastalıklar ile birlikteliği sorgulanmalı ve gerekirse altta yatan neden öncelikle tedavi edilmelidir. Genel olarak bu hastalıklar maalesef tekrarlayıcı niteliktedir. 

Doğum Lekeleri

Adından da anlaşılabildiği gibi doğumda var olan ve ömür boyu cilt üzerinde kalabilen lekelerdir. Hemanjiom denilen damarsal sorunlardan olabildiği gibi, deri hücrelerinden kaynaklanan problemlerden de kaynaklanabilir. Genel olarak zararsızdır. Fakat özellikle konjenital nevüs denilen ciltte koyu renkli benler düşük oranda da olsa zamanla malign melanom denilen cildin kötü huylu kanserine çevirme ihtimali vardır. Bunun için bu lezyonlar eğer büyüme evresine girerse, kenarları düzensizleşirse ve üzerinde kanamalı ülserasyonlar oluşursa ilgili plastik cerrahi uzmanına muayene olup o lezyonun ciltten alınması ve patolojiye gönderilip iyi ya da kötü huylu olup olmadığı belirlenmelidir. Gerekirse ek tedaviler uygulanmalıdır. Bilinmelidir ki bu gibi durumlarda tedavinin geç kalınması telafisi mümkün olmayan sorunlara yol açabilir. Bunun yanında doğum lekeleri lazer kullanılarak kısmi ölçüde giderilebilir.

Cilt Kanseri

Bazal hücreli kanser, Yassı hücreli kanser ve Malign melanom adı altında temel olarak 3 çeşit cilt kaynaklı kanser türü vardır. Bunun yanında diğer kanser türlerinde görülebilen cilt lezyonları ise paraneoplastik olarak adlandırılan yani diğer kanser hücrelerince salgılanan maddeler nedeni ile görülebilen cilt lezyonları da mevcuttur. Cilt kanserleri içerisinde görülenler arasında en tehlikesiz olanı Bazal hücreli kanserdir. Çünkü diğer kanser türlerinin aksine metastaz denilen vücudun diğer bölgelerine yayılma durumu olmaz. Bazal hücreli kanser daha çok yüz bölgesinde görülür. Her üç kanser türünün de nedenleri arasında güneşten gelen zararlı ışınlar vardır. Zararlı ultraviole ışınlar cilt hücrelerinin DNA bölgelerinde mutasyon denilen kalıcı değişiklikler yaparak yeni oluşan cilt hücrelerinin farklılaşmasına sebep olur. Uzun dönem sonra bu farklılaşma kontrolden çıkarak kanser hücrelerine dönüşür ve kısır döngü başlamış olur. Bu hastalıklarda temel tedavi cerrahi olarak bu lezyonların ameliyat ile alınması, patolojik olarak değerlendirilmesi ve gerekli görülürse radyoterapi ve kemoterapi desteği verilmesidir. 

estetik cerrahi

Prof. Dr. Bekir Atik. Tüm Hakları Saklıdır.

Randevu Oluştur

Get Started MESAJ GÖNDER