Burun şeklini planlarken göz önünde tutulması gereken bazı faktörler vardır. Başta cinsiyet, kişinin yüz yapısı, yaşadığı toplum ve kültürel özellikler sayılabilir.Erkek için planlanan Rinoplasti burun işlemi ile kadında planlanan burun şekli farklı olmalıdır. Uzun yüzü olan bir insanla daha yuvarlak yüzlü olanın burun şekli daha farklı olmalıdır. Ayrıca ince burun derisine sahip bir kişiye yapılacak işlemle, kalın derili bir insanda yapılacak işlem birbirinden farklı olacaktır.
Yine kişinin yaşadığı bölgeye göre, toplum kurallarının ve beklentilerinin dışına da çıkmamak gerekir. Mesela Asya’da küçük burunlar karakterize iken, Afrika’da daha geniş burunlar, Avrupa bölgesinde daha uzun burunlar karakteristiktir. Bu özelliklerin çok fazla dışına çıkmamak gerekir. Yapılacak burun şekline karar verilirken hastanın tıbbi koşulları, beklentileri ve istekleri doğrultusunda doktorla ortak bir noktada buluşulmalıdır.
Burun Cerrahi Anatomisi
Burun diğer organlar gibi karmaşık bir yapıya sahip görünmese de hem fonksiyonel hem de estetik anlamda çok ince detaylara sahiptir. Burnun çatısını önde kıkırdak arka ve yukarıda kemik yapı oluşturur. Ortada kemik yapı ve kıkırdak yapı birbirinin içerisine geçerek sağlam bir destek oluştururlar. Kıkırdak yapı yekpare olmayıp değişik şekillerde farklılaşmış değişik kalınlıkta ve karakterde dizayn edilmiştir. Burun ucunu oluşturan kıkırdak hem burnun tip dediğimiz uç kısmında burun deliklerini havada tutacak şekilde yerleşmiştir. Bu kıkırdağın devamı kolimella dediğimiz her iki burun deliğini birbirinden ayıran ayaklar olarak devam eder.
Çift taraflı bakıldığında iki yarım şemsiye gibi burun deliklerinin desteğini sağlarlar. Bu şemsiye tarzındaki kıkırdağın üzerinde yukarıya doğru uzanan ve alttaki ana destek kıkırdağı olan septumun üzerine oturmuş bir kıkırdak daha vardır. Bu kıkırdak kemik çatı ile birlikte burun sırtının çökmesini önler. Ayrıca derin nefes almalarda burun kenarlarının negatif basınca bağlı çökmesini önlemek amacı ile hamak görevi görür. Bu iki kıkırdak yapının fonksiyonel cerrahide korunması ve şekillendirirken bu yapının bozulmaması çok önemlidir.
Burun iç kısmında solunum yollarını örten mukoza vardır. Burnun kurumasını önleme amacı ile içerisinde nem oluşturan bezler saklıdır. Ameliyat esnasında bu mukoza kaldırıldığı için ameliyat sonrası dönemde burunda kurumalar gözlenebilir. Bu ters etkiyi yaşamamak adına ameliyatta mukozanın çok dikkatli kaldırılması gerekir.
Yine cerrahi anatomide burun içerisinde dikkat edilmesi gereken bir başka yapı ise konkolardır.Burun eğriliklerinde ve alerjik durumlarda büyüyüp burun pasajını tıkayan bu yapılar aslında solunum sırasında havanın ısıtılması ve soğutulması görevini üstlenir.
Patolojik büyümelerinde ameliyat ile bunların küçültülmesi ve tıkalı pasajın açılması gerekir.
Burnun fonksiyonel ve estetik ameliyatlarında yukarıda bahsedilen yapıların tümünü örten deri kısmı da alttaki yapılarla uyumlu kıvrımlara sahiptir. Kanlanması çok yüksek olan burun cildi bu yapılardan ayrıldığında ameliyat sonrası tekrar bu kıvrımları oluşturacak şekilde burnun üzerine örtülmelidir.
Ameliyat Öncesi Değerlendirme
Burun ameliyatlarında diğer estetik ameliyatlardan daha farklı olarak hasta- hekim diyaloğu ,beklentilerin ortaya konması, yapılabilirlikler, yüze olan uyum ve yüzdeki diğer yapılar ile kordinasyon çok önemlidir. Şekillendirilmek istenen burun yapısı değerlendirilirken üst çene, alt çene, elmacık kemiklerinin buruna oranı, alın bölgesinin genişliği önem arz etmektedir.
Örneğin çenesi uzun bir kişide burnu çok kısaltmak ya da küçültmek görsellik anlamında olumsuz sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla burun ameliyatlarında sadece burna odaklanmak tek başına iyi bir burun yapılsa dahi hayal kırıklığı yaratabilir.
Ayrıca erkekte ve kadında burun yapısının farklı olması nedeni ile planlanan burun şekli tamamen farklılık arz edecektir. Estetik burun ameliyatlarında tek tip burun şekli ameliyatları uzun dönemde istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Sonuç olarak yüze, kişiye ve beklentilere göre burun şekilleri farklılık göstermektedir. Ameliyat öncesi doktor ve hasta, bu konuda ortak bir noktada buluşmalıdır.
Rinoplasti (Burun Estetiği) Fiyatları
Teknolojinin gelişmesi, globalleşme, doktor ve hastanelerin artması gibi birçok nedenle burun estetiği fiyatları ilk duyulmaya başlandığı zamana göre çok daha uygundur. Öyle ki burun estetiği son 10 yıla kadar fiyatların yüksekliği nedeniyle gelir düzeyi yüksek kişilere hitap ediyordu.
Gelişen teknoloji ve her şeye ulaşımın kolaylaşması rinoplasti fiyatlarını düşürdü.Hastaneler ve doktorlar arası rekabet arttıkça yapılan indirimler, kampanyalar ve ödeme kolaylıkları burun estetiği fiyatlarını herkesin gücünün yetebileceği hale getirdi. Fiyat önemli olsa da ameliyat olmaya karar veren birinin önceliği kendisine güven veren bir doktor bulup, onunla iletişime geçmesidir. Ameliyat olmaya karar veren birinin hangi doktoru istediği kararını vermesinde en işe yarayacak formül fiyat-kalite oranına bakmaktır. Unutulmamalıdır ki sağlığın önemi ufak fiyat farklarını önemsiz kılar.
Rinoplasti Ameliyatı Teknikleri
Rinoplastide temel olarak iki ayrı ameliyat tekniği vardır. Açık ve kapalı rinoplasti.
Açık Rinoplasti: Burun ucundan ve burun içerisinden yapılan kesiler ile burun cildi kaldırılarak yapılan ameliyat tekniğidir.
Kapalı Rinoplasti: Sadece burun içerisinden yapılan kesiler kullanılarak yapılır. Burun cildi tamamen kaldırılmadan burun cildi ile kıkırdak ve kemik yapılar arasından açılan boşluktan yapılan ameliyat tekniğidir.
Ameliyat Tekniği
İster kapalı teknik ile ister açık teknik ile buruna girildikten sonra burun ucundaki kıkırdaklara ulaşılır. Bu kıkırdaklar burun tipi dediğimiz uç kısmı oluşturur. Burada yapılacak şekillenmeler burnun dudak ile olan açısını büyütmek ya da küçültmek için, burun ucunu yükseltmek için müdahale edilen kısımlardır. Fonksiyonel anlamda burun kanatlarını destekleyen yapılar oldukları için gerektiğinde bu kısımlardan kıkırdak çıkartma ya da kıkırdak ekleme işlemleri de yapılabilir. Bu yapıların hemen arkasında ve yukarıda olan kıkırdak yapı burnu ortadan ikiye bölen septum kıkırdağıdır.
Eğriliklerin çoğu bu kıkırdak ile bağlantılı olduğundan bu kıkırdağa yapılan müdahaleler ile burun iç eğrilikleri düzeltilir. Ayrıca bu bölge burnu desteklemek için kullanılacak yedek kıkırdak kaynağıdır. İhtiyaç duyulduğu taktirde bu bölgeden kıkırdak alınarak burnun başka bir bölgesinde kullanılabilir.
Alınan kıkırdakların yeri zamanla yeniden kıkırdak oluşumu ile vücut tarafından onarılır. Bu septum kıkırdağının septumun üzerinde burun sırtını destekleyen ve üst lateral kartilajlar olarak adlandırılan kıkırdaklar vardır. Bu yapılar daha yukarıdaki kemik ile birlikte kemerin ana sebebidir. Eğer yapılacak ameliyatta kemer kısmı düzeltilecek ise bu kıkırdak kısım kemik ile birlikte alınır ya da aşağıya doğru çöktürülür.
Burun çatısını oluşturan kemik yapılar hem eğriliklerin hem de burunda kemerin sebebidir. Bu kemik yapı küçültülmek, daraltılmak istendiği durumlarda yanlardan kesilerek serbest hale getirilir daha sonra kıkırdaklar ile birlikte kordineli olarak daraltılarak yeni yerine yerleştirilir. Buraya kadar bahsettiğimiz rinoplasti konseptindeki genel uygulamalardır. Bundan sonraki aşamada hastanın burun yapısına ve beklentilerine göre burun kanatlarını küçültme, konkalardaki eksizyonlar ve burnun gerektiği yerlerde kıkırdak ile desteklenmesi gibi kişiye özel uygulamalar ameliyata eklenir.
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası
Burun estetiği ameliyatı genel anestezi altında, problemin büyüklüğüne bağlı olarak 1-3 saat arası bir sürede yapılmaktadır. Kişi anesteziye bağlı olarak 1 gece hastanede kalmakta ertesi gün doktor kontrolünün ardında taburcu olabilmektedir. Hastanede kullanılacak ağrı kesiciler ile ilk gün geçirildikten sonra ilk bir hafta hafif sızlamalar olabilir. Reçete edilecek ağrı kesiciler ile bu ağrılar rahatlıkla kontrol altına alınabilmektedir.
Ameliyat sonrası yüz bölgesine uygulanacak düzenli buz uygulaması ile morluk ve şişliklerin inmesini hızlanacaktır. İşlem ardından burunda silikon tampon ve bir atel kullanılmaktadır. Kullanılan silikon tamponlar kişinin nefes alıp vermesini engellemeyecek deliklere sahiptir. İşlem sonrası düzenli yapılan burun yıkaması ile nefes alıp verme burundan rahatlıkla yapılabilmektedir.
Kullanılan bu silikon tamponlar ve atel 5-7 gün burunda kalacak daha sonra hekim tarafından çıkartılacaktır. Kişiler ameliyattan sonra buruna su değmeyecek şekilde duş alabilirler. Ameliyat sonrası morluk ve şişlikler 10 gün içerisinde tamamen yok olacak, burnun tam şeklini alması ise 6 ay gibi bir süre alacaktır.
Sık Sorulan Sorular (SSS)
Rinoplasti Için Yaş Sınırı Var Mıdır?
Ciddi burun tıkanıklığına yol açan ve nefes alımını zorlaştıran durumlarda burun estetiği hemen uygulanmalıdır. Fakat burun herhangi bir sağlık problemi yaratmıyorsa, ameliyat sadece estetik amaçlı yapılıyorsa kişinin gelişimini tamamlanması beklenmelidir.
Burun Şeklini Hasta Seçebilir Mi?
Burun şekli hastanın beklentileri ve istekleri göz önünde bulundurularak doktorun tavsiyeleriyle kararlaştırılır. Burun şekline karar verilmesinde en önemli etkenlerin başında; cinsiyet, yüz şekli ve cilt tipi gelir.
Rinoplasti Ile Doğal Görünümlü Bir Burun Yapılması Mümkün Müdür?
Hasta çok yapay gözükmeyen doğal bir durun istiyorsa bu talebini doktoruna söylemelidir. Ameliyat öncesi kullanılan bilgisayar programlarıyla burnun şekli önceden hastalara gösterilmektedir. Böylece hasta yapılacak burnun nasıl olacağını önceden görme şansına sahiptir ve değiştirmek istediği noktaları doktoruyla paylaşıp doğal bir buruna sahip olabilir.
Burun Estetiği Sonrası Morluk Ve Şişlikler Ne Zaman Geçer?
Ameliyat sonrası 1 hafta kadar ödem ve morluklar olacaktır fakat bunlar azalarak yok olacaktır.
Rinoplasti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Ameliyat yapılacak işlemler ve uygulanacak tekniklere göre 1 ile 3 saat arasında değişiklik gösterir.
Revizyon Ameliyatı Neden Yapılır?
Daha önce burun estetiği yaptırmış fakat sonuçtan memnun kalmayan veya ameliyat sonrası nefes alma güçlükleri gibi sağlık problemleri yaşayan hastalara tekrardan burun estetiği uygulanabilir buna revizyon ameliyatı denir.
Ameliyat Sonrası İz Kalır Mı?
Estetik sonrası iyileşme dönemi tamamlandıktan sonra gözle görülür belirgin bir iz kalmaz.
Burun Dolgusu Nedir?
Burundaki hafif kemerlerden kaynaklı çukur alanları doldurarak burun şeklini düzeltmek amacıyla çukur bölgelere dolgu maddesi enjekte etme işlemidir.
Ameliyatsız Burun Estetiği Nedir?
Ameliyatsız burun estetiği ya da halk arasında bilinen adıyla enjeksiyon rinoplastisi hafif burun şikâyeti olan hastalara uygulanan ve kalıcı olmayan bir tekniktir.
Estetik ameliyatsız uygulanacağından kesi ve dikiş yapılmayacaktır, sadece hastanın şikayetçi olduğu bölgeye dolgu malzemesi veya kişinin kendi vücudundan alınan dermal dolgu enjekte edilir. Ameliyatsız burun estetiğinin kalıcılığı kullanılan dolgu maddesinin özelliğine göre değişir.
Burun Estetiği Ameliyatı Ağrılı Mı?
Burun ameliyatlarında kemik ve dokulara müdahale edildiği için ameliyat sonrası birkaç gün ufak ağrılar oluşabilir ama bu ağrılar ağrı kesiciler ile kolaylıkla kontrol altına alınabilir.
Burun estetiği ameliyatlarından sonra yüzde neden yüksek düzeyde morarma oluyor?
Burun ameliyatında uygulanacak tekniklere bağlı olarak şişlik ve morarma miktarı değişmektedir. Burun estetiğinde kemik, kıkırdak ve dokulara müdahale edildiği için morarma, şişlik ve ödem olması çok normaldir. Bu morarma, şişlik ve ödemler hızla gerileyecektir.
Tamponlar Ve Alçı Ne Zaman Alınır? Bu Işlem Ağrılı Mıdır?
Burun ameliyatları sonrası kullanılan alçı ve tamponların çıkartılması işlemi ağrılı bir işlem değildir. Alçı ve tamponlar ameliyat sonrası 4 ile 6. günlerde çıkartılır.
Ameliyattan sonra hastanede ne kadar kalacağım?
Burun ameliyatları sonrası 1 gece hastanede kalmak yeterlidir. Ameliyat sonrası ertesi gün yapılacak tüm kontrollerden sonra hasta taburcu edilir.
Burun Estetiği Nefes Alma Problemini Giderir Mi?
Eğer nefes alma problemi burundaki deformitelerden kaynaklıysa burun estetiği ile problem rahatlıkla giderilebilir.
Burun Estetiği Sonrası Sosyal Yaşama Ne Zaman Dönülebilir?
Burun ameliyatı sonrası taburcu olunduktan sonra sosyal yaşama geri dönülebilir fakat hastalar genellikle burunlarında tampon ve alçı varken dışarı çıkmayı tercih etmezler. Alçı ve tamponlar ameliyat sonrası ortalama 5. günde alınır ve burnun üzerine ufak bir bant yapıştırılır. Bu bant ise ameliyattan sonra ortalama 14. günde çıkartılır. Yani burun estetiği sonrası sosyal yaşama dönme hastanın tercihine bağlıdır.
Burun Estetiği Ameliyatı Olmak Için En Uygun Mevsim Hangisidir?
Burun estetiği ameliyatları 4 mevsim uygulanabilen ameliyatlardır. Fakat cildin güneş ışınlarından korunması önemli olduğu için burun estetiği için en uygun zamanın kış ve bahar ayları olduğu söylenebilir. Yaz aylarında ameliyat olmak isteyen hastalar özellikle ameliyat sonrası ilk 1 ay güneş ışınlarından korunmaya özen göstermelidir.
Ameliyat Öncesi Yapılan Dijital Burun Resim Çalışmaları İle Ameliyat Sonu Görünüm Aynı Olur Mu?
Birebir aynı görüntü beklenmemelidir. Çünkü yapılan bu dijital çalışmaların çoğunluğu iki boyutludur bunun amacı en genel hatlarıyla hastanın ve hekimin nasıl bir burun yapılacağına karar vermesidir. Son dönemde kullanılan üç boyutlu görüntülemelerde aynı şekilde kabaca hastaya ameliyatta yapılmak istenilen şeylerin gösterilmesidir. En başta söylenildiği gibi birebir aynı görüntü beklenmemelidir.
Burun Estetiği Ameliyatının İkinci Operasyon Riski Var Mıdır?
Eğer ameliyat sonrası burun tamamen beğenilmemiş veya patolojik bir problemle karşılaşılmış ise ikinci bir ameliyat yapılabilir. Fakat ikinci ameliyatlar çok daha zordur bu sebeple ilk ameliyatın çok dikkatli yapılması gerekir.
Başarılı Olmamış Ameliyatlar Için Yeni Bir Ameliyat Ne Zaman Yapılmalıdır?
Eğer gerekli görülürse ilk ameliyattan 6 ay 1 yıl bir süre geçtikten sonra ikinci bir ameliyat yapılabilir.
Burun Estetiği Operasyonunun Alternatifleri Var Mıdır?
Alternatif yöntemler olarak buruna yapılan dolgular burunu iple asma gibi yöntemler mevcuttur fakat kalıcı olmamakla beraber komplikasyonları da oldukça fazladır.
Burun Estetiği Operasyonundan Sonra Kaç Defa Kontrole Gelmem Gerekecek?
Ameliyatınızdan sonraki ilk 10 gün sıkı takipler çok önemlidir onun sonrasında ilk zamanlar ayda bir sonrasında üç ayda bir kontroller yapılarak bir yıl tamamlanır fakat hastanın hekime ulaşabilme durumuna göre bu süre hasta ve hekim arasında ayarlanabilir. Örneğin hasta yurt dışında yaşıyor ve sık sık gelemiyorsa hekimin isteği doğrultusunda uygun pozisyonlarda çekilen resimlerle de gidişat takip edilebilir.
Burun Estetiği Hakkında Diğer Merak Edilenler
Her insan dış görünüşüne, yüz ve vücut güzelliğine önem verir ve orantılı yüz hatlarına sahip olmak ister. Burun, insan yüzünün estetik görüntüsünü en çok etkileyen organdır. Gelişen teknoloji ve ilerleyen tekniklerle rinoplasti ameliyatları çok daha acısız ve kolay hale gelmiştir bu da hayallerindeki buruna kavuşmak isteyenleri motive edip talebi artırmıştır.
Önceden burun estetiği erkek hastalar tarafından tercih edilmemekteydi fakat rinoplasti yaptıran ünlüler, ünlülerin burun estetiği öncesi ve sonrası görüntülerini sosyal medyada paylaşması ve medyada estetik yaptıran erkeklerin artmasıyla, rinoplasti erkek hastalar tarafından da çok tercih edilmeye başladı.
Burun estetiği en sık tercih edilen estetik operasyonların başında gelir.
Burun estetiğinde doktor seçimi çok önemlidir. Doktorunuzu seçerken çevrenizde daha önce burun estetiği ameliyatı yaptırmış ve doktorundan memnun kalan insanlardan tavsiye alabilirsiniz. Burun estetiği için en iyi doktor size en çok güven veren doktordur. Doktorunuza karar vermeden önce daha fazla fikir sahibi olmak için doktorunuzun daha önce yaptığı estetik öncesi ve sonrası görüntüleri görmeyi talep edebilirsiniz. Rinoplasti hakkında en çok merak edilen konulardan biri de fiyatlardır. Fiyatlar yukarıda bahsettiğimiz birçok faktöre göre değişir. Hatta İstanbul burun estetiği fiyatları ile diğer şehirlerdeki burun estetiği fiyatları bile farklılık gösterebilir. Bunun nedeni İstanbul’daki kira ve giderlerin diğer şehirlerden daha yüksek olmasıdır.