+90 532 461 59 97
MENÜ

Üst kapak cildi vücudun en ince cildidir, her bir göz kırpma sırasında kapağın hareketine izin verir. Göz kapakları gözün dış etkenlerden korunmasını sağladığı gibi, anatomik yapıları ve fizyolojik fonksiyonları ile oküler yüzeyin devamlılığını da sağlar. Sağlıklı bir göz ve normal bir görme için tam kapanan, düzgün, sağlıklı göz kapakları şarttır.

Blefaroptozis konjenital veya kazanılmış olabilir. Ya da nedenlerine göre miyojenik, nörojenik, aponörotik, mekanik veya travmatik olarak sınıflandırılabilir. En sık konjenital ptozis nedeni, az gelişmiş levator kası iken, kazanılmış ptozisler için en sık görülen neden levator kasında gevşeme hatta yerinden ayrılmaya bağlı olarak ortaya çıkan pitozistir. 

Çocuklarda meydana gelen pitozis görmeyi etkiliyor ise göz tembelliğine neden olmamak amacı ile olabilen en erken dönemde ameliyat edilmesi gerekmektedir. Kapakta meydana gelen düşüklükler çocuğun büyümesi ile düzelmemektedir. Bu yüzden okul öncesi dönemde göz kapaklarında fiziksel olarak da meydana gelecek olan değişiklik çocuğun psikolojisini de etkilemektedir. 

Göz Kapağı Düşüklüğü (Pitozis) Nedenleri

Göz Kapağı Düşüklüğü (Pitozis) doğuştan, sebebi bilinmeyen nedenlerle oluşur. Ayrıca:

Ayrıca bir de “yalancı pitozis” denilen göz kapağının fazlalığına veya gözün doğuştan küçük olmasına bağlı olabilir.

Kapak Düşüklüğüne Ait Cerrahi Tedavi Ne Zaman Planlanmalıdır?

Bu ameliyatta belirli bir yaş sınırlaması yoktur. Tek taraflı gözün renkli kısmını örten doğumsal kapak düşüklüğü tedavisi hemen yapılmalıdır. Çünkü bu durum göz kapağı düşüklüğü bulunan göz için göz tembelliği ve fonksiyonel körlük sebebi olup, acil cerrahi tedavi gerektirmektedir. Göz bebeğini örtmeyen doğumsal kapak düşüklüğünde ise göz tembelliği riski olmadığı bir cerrah tarafından belirlendikten sonra çocuk bu tablonun farkındalığına vardığı zaman düzeltilebilmektedir. Kapak düşüklüğü, çocukta sosyal psiklojik sorunlara, içe kapanmaya sebep olmaktadır. Bu nedenle bu çocuklara ortalama 4 yaşında cerrahi uygulamak uygun olmaktadır. Erişkin dönemde ise kapak düşüklüğü daha kozmetik bir sorun oluşturmaktadır. Özellikle çalışan genç erişkinlerde çalışma arkadaşları kapak düşüklüğü nedeniyle ortaya çıkan “uykulu” görünümü ifade ederek hastalara uyarılarda bulunmaktadır.

Bunun yanında yine göz bebeğini örten kapak düşüklüğü tek veya çift taraflı görme alanında daralmalar, 3 boyutlu görmede kayıplara sebep olarak foksiyonel görme kayıplarına sebep olabilmektedir. Bu nedenlerle uygulanan cerrahi hastanın kozmetik ve fonksiyonel şikayetlerini düzeltebilmektedir. 

Göz Kapağı Düşüklüğü (Pitozis) Ameliyatı Öncesi

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı, işlem öncesi her ne kadar milimlik ölçümler yapılsada ameliyat esnasında kişinin gözlerini açılarak görsel olarak da netlik sağlanır. Bu sebep ile çoğu zaman işlem lokal anestezi ile yapılır.  

Ancak çocuk yaşlarda yapılan pitozis ameliyatlarında genel anestezide tercih edilebilmektedir. İşlem lokal anestezi de genel anestezi de olsa öncesinde kişinin ameliyata uygun olup olmadığına karar verilmesi açısından yapılan rutin tahliller mevcuttur. İşlem öncesi fiziki muayene ve ölçümler ameliyat planlanması açısından oldukça önemlidir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Tipleri ve Tedavileri

Sebep ne olursa olsun göz kapağı düşüklüğü üç ayrı kategoride incelenir.

1) İster doğumsal olsun ister daha sonradan olsun eğer göz kapağında hiç hareket yoksa bu nörolojik kabul edilir.Nörolojik göz kapağı düşüklüğü; göz kapağını açan kasın yani levator adalesinin hareketsizliğinden kaynaklıdır. Bu durumda göz kapağında hiç hareket yoktur. Göz kapağının adalesini açan adaleye değil ona yardım edecek bir yöntem uygulanması gerekir.Bu yöntemde göz kapağını yukarı doğru asan yardımcı kaslar kullanılır. Mesela kaşı hareket ettiren kası kullanarak ve araya bir lif (hastanın vücudundan alınan lif ya da silikon ipler yardımıyla) koyarak göz kapağının açılması denenir.

2) Diğer yöntem ise doğuştan, travma kaynaklı veya yaşlılığa bağlı olarak uzun adaleler için uygulanır. Adale bir miktar çalışıyor, kısmi bir hareket var ise kasın boyunu kısaltarak müdahale edilir. Dolayısıyla boyu kısalan kasın gücü göz kapağını açmaya yeter.

3) Bir diğer yöntem ise travmaya bağlı olarak oluşan göz kapağı düşüklüğü için uygulanır. Bazen basit travmalar (göz kapağını kaşımak, gözü ovmak) bile göz kapağı düşüklüğüne neden olabilir. Bu yöntemde adale sağlam ve sinirle ilgili bir problem yok sadece yerinden ayrılmış ise ameliyatla o adale anatomik yerine tutulup yerine tespit edilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Sonrası Dönem

Ameliyat sonrası hastalarda adaleye yapılan müdahale eğer fazla miktarda ise bir süre göz kapağı küçük bir miktar açık kalabilir.Ameliyattan sonra ilk zamanlar göz biraz açık kaldığından geceleri problem yaşamamak için göz kuruluğunu önleyici damla kullanılır.

Pitozis ameliyatları yaşı uygun olanlarda lokal anestezi ile yapılabilir ve hasta aynı gün taburcu olabilir.Genel anesteziyle ameliyat olanlar 1 gün sonra evine döner. Göz kapatması gerekli değildir.

Çoğu zaman ameliyat sonrası 1. ve 5. gün kontrol gerekli olmaktadır. Pitozis ameliyatında iz göz dışında zaten doğal bir iz olan kapak kıvrımından yapılan kesiler kullanıldığından dolayı hızlı bir iyileşme olur ve anormal bir iz olmaz. Ameliyat sonrası ilk birkaç gün gözde şişlik, morluk ve ameliyata bağlı bulanık veya çift görme durumları yaşanabilmektedir. Bunlar geçicidir. Hasta sıklıkla 1o gün içinde işinin başına döner. 

Sık Sorulan Sorular (SSS)

Göz Kapağı Düşüklüğü (Pitozis) Tek Tarafta Olabilir Mi?

Göz kapağı düşüklüğü (pitozis) üst göz kapağı seviyesinin normalden aşağıda olmasıdır. Bu durum tek tarafta veya her iki tarafta olabilir. 

Göz Kapağı Düşüklüğü Görmeyi Engeller Mi?

Göz kapağı düşüklüğü (pitozis) seviyesine bağlı olarak ağır vakalarda göz kapağı göz bebeğini kapatarak görmeyi engelleyebilir. 

Gözü Ovmak Veya Kaşımak Göz Kapağının Düşmesine Neden Olur Mu?

Tabii ki normal derecede göz ovuşturulması veya kaşınması göz kapağının düşmesine neden olmaz. Fakat bazı kişilerde bu bir tik veya alışkanlık durumuna gelmiş olabilir, sürekli göz kapağına müdahale edilmesi göz kapağının düşmesine neden olabilir. 

Yalancı Pitozis Nedir?

Bazı kişilerde doğuştan göz kapağı fazlalığı ya da gözün küçük olması gibi durumlar gözlenebilir. Bu durumlar dışarıdan pitozis gibi gözükür bu yüzden “yalancı pitozis” denir. 

estetik cerrahi

Prof. Dr. Bekir Atik. Tüm Hakları Saklıdır.

Randevu Oluştur

Get Started MESAJ GÖNDER