+90 532 461 59 97
MENÜ

Kadın vücudunun en önemli yapılarından biri olan ve estetik bütünlüğü tamamlayan memenin boyutu kişiden kişiye, hatta aynı kişideki iki taraf arasında bile farklılık göstermektedir. Günümüzde de sıkça yapılan meme büyütme ameliyatları ile oldukça yüz güldürücü sonuçlar elde edilmektedir. Teknolojinin gelişmesi ve globalleşmeyle meme büyütme ameliyatları daha ulaşılabilir, doğal ve hızlı hale gelmiştir. 

Orantılı Bir Vücut İçin Meme Büyütme Estetiği

Güzellik kavramı kültürel ve toplumsal yapılara göre büyük ölçüde değişim gösterse de, son dönemlerde orantılı vücut hatları güzellik anlayışı için ilk kriter olarak görülmektedir. Bu orantıyı sağlamaya yardımcı unsurlardan biri de göğüslerdir. Yeterli büyüklükte olan, iki göğsün boyut olarak birbirine eşit ve sarkık olmadığı göğüsler, kadın vücudunun bir bütün olarak güzel görünmesine yardımcı olmaktadır. Ancak doğumlar, kilo alıp vermeler, hormonal bozukluklar ve genetik özelliklerden dolayı çoğu kişide; göğüslerde boyut olarak farklılıklar, çok büyük veya çok ufak göğüsler ya da göğüslerde sarkmalar meydana gelebiliyor. Bu durumda göğüs estetiği ile başarılı sonuçlar alınabilmektedir.


Göğüs Büyütme Ameliyatı Gereksinimleri 

  • Doğum ve emzirme sonrası meme küçülmesi ve sarkması,
  • Vücutta memelerin küçüklüğünden kaynaklı orantısızlık,
  • Kilo vermeye bağlı meme küçülmesi veya şekil bozukluğu,
  • İki meme arasındaki orantısızlık,
  • Kişinin küçük memelerle kendini eksik veya özgüvensiz hissetmesi. 

Cerrahi Anatomi 

Meme Protezi yerleştirdiğimiz göğüs bölgesinde tabanda kaburga kemikleri bulunur. Bu yapılar protezin yerinde kalmasını sağlayan ana yapılardır. Üstünde karın kası dediğimiz rektus kasının yapışma yeri ve onunda üstünde göğsün ana adelesi pektoral kas vardır. Bu kasın üstünde kalınlığı değişen bir zar ve üstünde de meme dokusu bulunur. 

Ameliyat

1. Kas altı

Yerleştirilecek protezler karın kası ile göğüs kası arasından girilerek göğüs kasının altına kaburgaların üstüne yerleştirilir. Protezi yerleştirmek için bir boşluk oluşturulmalıdır. Kasın iç kısmı kesilerek kas kolaylıkla sıyrılır ve boşluk oluşturulur. Protezler bu alana yerleştirilir. 

2.Fasya altı

Göğüs ana adelesinin üstünde bir zar vardır. Eğer bu zar yeterli kalınlıkta ise kastan sıyrılır ve protez oraya yerleştirilir. Bu zarı sıyırmak diğer yöntemlere göre daha zor olsa da, kasa zarar vermemek gibi avantajları vardır.  

3. Meme Altı 

Kas ve fasyanın üstünde meme dokusunun altında kolay sıyrılabilen bir alan vardır. Protez buraya yerleştirilir. Kanama, ameliyat sonrası ağrı gibi risklerin en az olduğu tekniktir. Ancak meme dokusu az olan kişilerde uygulanması önerilmez.  

Meme Büyütme Ameliyatı Öncesi Dönem

Ameliyata karar veren kişi önce kesinlikle göğüs muayenesi yaptırmalıdır. Ameliyat için yaş genellikle ergenliğin ve vücut gelişiminin tamamlandığı 18 yaş civarıdır. 40 yaş ve üzeri her kadın meme büyütme ameliyatından önce mamografi ve meme ultrasonu çektirmeli ve doktoruyla değerlendirip öyle karar vermelidir.

Ameliyat için üst yaş sınırı yoktur. Ameliyat olmaya engel herhangi bir sağlık problemi bulunmayan her kadın meme büyütme ameliyatı olabilir.

Ameliyat öncesi yapılması gereken bazı rutin tahlil ve tetkikler mevcuttur. Ameliyata engel herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığına bakılır. Kullanılan ilaçlar, sahip olunan hastalıklar ve daha önce olunan ameliyatlar hakkında hekime detaylı olarak bilgi verilir.

Sadece meme şekli ve büyüklüğü değil aynı zamanda kişinin boyu, göğüs yapısı, deri yapısı, sarkma veya diklik durumu da kişiden kişiye hatta iki meme arasında bile farklılık göstermektedir. Bu yüzden her memeye kendi özgün durumu içinde müdahale yapılmaktadır. Bu sebeple ameliyat öncesi yapılacak muayeneler ve ölçümler karar vermede olukça önemlidir. 

Meme Büyütme Teknikleri

Bazen memeler genetik olarak normal boyutlarına ulaşamaz ve küçük kalır. Bazen ise normal memeye sahip kadınlarda süt verme sonrasında ya da yaşamın herhangi bir döneminde sebebini bilemediğimiz şekilde memelerde küçülmeler oluşabilir. Bu durumda memeye dışarıdan eksik olan hacim kazandırılmaya çalışılır. Bunun için bazı teknikler vardır. Bunlardan birincisi kendi yağ dokusu ile memeyi büyütme sağlamak. Bunlar çok az hacim ihtiyacı olan memeler için yeterli olabilir. Ama daha çok uygulanan yöntem silikon protezlerdir.Gelişen teknolojiyle birlikte çok güvenli hale gelen bu silikon protezler meme dokusuna birkaç değişik yerden yerleştirebilir.


Bunlar;

  • Koltuk altı,
  • Meme altı,
  • Meme ucu olabilir.

Yapılan küçük bir kesiden meme dokusunun altına ya da kas dokusunun altına bu protezler yerleştirilir. Meme dokusu altı ya da kas dokusu altı seçimi kişinin meme dokusunun azlığına ya da çokluğuna bağlı olarak değişir.

Kas altı yerleştirilen protezler kas üzerinde bir gerginliğe neden olacağından ameliyat sonrası günlük yaşama dönüş, meme dokusu altına yerleştirilen protez ameliyatlarına göre bir miktar daha zordur. 

Meme Protezinin Şekli ve Ömrü

Meme protezleri başlıca iki gruba ayrılır:

Damla protezler doğal meme görünümüne daha yakındır çünkü meme ucu ve altında kalan kısım daha dolgundur. Damla protezler meme dokusunun yok denecek kadar az olduğu durumlarda en çok tercih edilen protezlerdir. Ancak kişinin vücut yapısına en uygun protez hekim tarafından muayeneler sırasında belirlenebilmektedir. Bu noktada doktor ve hasta ortak bir karar vermelidir.Meme protezleri farklı en, boy ve yükseklik kombinasyonlarıyla üretilir böylece her vücuda uygun protezi bulmak mümkündür. Seçilecek meme protezinin şekli ve boyutuna hastanın istek ve beklentileri ve plastik cerrahın tavsiyeleriyle ortaklaşa karar verilir. 

Meme Protezinin Ömrü

Son jenerasyon meme protezlerinin son kullanma tarihi yoktur. Fakat farklı sebeplerle uzun vadede protezlerde deformasyonlara rastlanabilir. Bu vade ortalama 15 yıldır. Bu süre içerisinde memelerde sarkma ve gevşeme de meydana geleceğinden ikinci bir operasyonla hem sarkan ve gevşeyen memeler toparlanır hem de protezler değiştirilir.

Bununla birlikte kişinin vücut yapısı ile ilgili olarak protez etrafında zaman içerisinde bir kapsül oluşumu gözlenebilir. Kimilerinde yıllarca oluşmayan kapsül kimilerinde ilk birkaç yıl içerisinde oluşabilmektedir. Bu durumlarda da protezin ve kapsülün çıkartılarak tekrar bir protez takılması gerekebilmektedir. 

Meme Büyütme Ameliyatı Sonrası Dönem

Ameliyat genel anestezi altında ortalama 45dk-1 saat içerisinde yapılabilmektedir. Hastalar ameliyattan bir gün sonra evlerine dönebilirler. Ağrı kesicilerle giderilen ağrıları olabilir. Birkaç gün pansuman takibi sonrasında bir hafta içinde normal hayatlarına dönebilirler. Kolları ve göğüs kaslarını zorlamayan her türlü spor aktivitesi yapılabilir. İlk 3 hafta hastanın kollarını yukarıya kaldırmaması ve ağır şeyler taşımaması önemlidir. Ameliyat sonrası yaraların iyileşme hızına bağlı olarak 1-2 ay izlerin direkt güneşe maruz kalmaması, yara izlerinin kalıcılığı sebebiyle çok önemlidir. Egzersiz yapacak hastalar doktorun tavsiye ettiği sutyeni kullanmalıdır. İlk 3 ay telsiz ve yumuşak dokulu sutyenler kullanılmalıdır. Ameliyat emzirmeye engel değildir. 

Sık Sorulan Sorular (SSS)

Silikon Protezler Emzirmeye Engel Midir?

Meme ameliyatlarında implantlar yani silikon protezler süt kanallarının olduğu meme glandlarının altına yerleştirilir. Bu sayede anneler bebeklerini hiçbir zorluk çekmeden, sağlıklı bir şekilde emzirebilir.

Silikon Protezler Ne Sıklıkla Değiştirilmelidir?

Son jenerasyon silikon protezler eski silikon protezlere göre çok daha gelişmiş ve dayanıklıdır. 10-15 sene önce kullanılan salin solüsyonla dolu protezlerde sızıntılar ve bu sızıntılara bağlı asimetrilerin görülme olasılığı son jenerasyon silikon protezlere göre çok daha yüksektir.

Son jenerasyon silikon protezlerde çok nadir de olsa sızıntılar olabilir fakat bu sızıntılar silikon protezin dayanıklı dış kapsülü içinde kalır, meme içine sızması çok düşük bir ihtimaldir. Bu problemleri yaşayan hastalar protezlerini değiştirebilirler.

Eski jenerasyon protezlere sahip olan ve şekil bozuklukları veya sızıntı gibi problemler yaşayan hastalar eski protezlerini son jenerasyon silikon protezle değiştirebilirler. 

Meme asimetrisi bir hastalık mıdır?

Normal memelerde ufak asimetriler kabul edilir. Fakat büyük asimetriler var ise mutlaka memede kitle olup olmadığı araştırılması gerekir. Bununla birlikte genel olarak bayanlarda bir memenin diğerine göre bir miktar büyük olması normal kabul edilir. 

Slikon meme protezi kaç çeşittir?

Meme protezleri genel anlamda iki çeşittir. Yuvarlak ve damla şeklinde olan anatomik dediğimiz protezlerdir. Ancak bu protezlerin bazılarının projeksiyon dediğimiz yükseklikleri büyük orta ve küçük olarak sınıflandırılırlar. 

Meme büyütme ameliyatında kullanılan protezler güvenli midir?

Bugüne kadar yapılan çalışmalarda meme protezlerinin hastalık veya kanser yapıcı etkisine rastlanılmamıştır. Ancak meme protezlerinin kullanımı çok eskiye dayanmadığı için bununla ilgili çalışmalar günümüzde hala devam etmektedir. 

Meme protezleri hangi bölgelerden memeye yerleştirilir?

Protezlerin en çok kullanılan yerleştirme yeri meme altı bölgesidir. Ancak bazı durumlarda meme ucu, koltuk altı, ve göbek deliğinden de protezler yerleştirilebilir. 

Meme protezi büyüklüğüne nasıl karar verilir?

Kişide meme büyüklüğü olmasa da konturları bellidir. Kontur dediğimiz kısım memenin oturduğu alandır. Bu alan çapları ölçülerek hangi çapta protez kullanılacağına karar verilir. Daha sonra da memenin projeksiyonu dediğimiz öne doğru çıkıntı kısmına hasta ve hekim birlikte karar vererek protezin büyüklüğünü belirlerler. Ayrıca bu büyüklüğe yine kişinin deri elastikiyeti ve vücut yapısı göz önünde bulundurularak karar verilir. 

Memelerde protez olduğu dışarıdan anlaşılır mı?

Meme protezi ameliyatından sonra protezin belli olup olmaması kişinin meme dokusu ve kas yapısı ile ilgilidir. Eğer meme dokusu ve kas yapısı yeterli ise protez hiçbir şekilde belli olmaz. 

estetik cerrahi

Prof. Dr. Bekir Atik. Tüm Hakları Saklıdır.

Randevu Oluştur

Get Started MESAJ GÖNDER