Kulaklar çevremiz ile etkileşimimizin ve iletişimimizin bir parçasıdır. Kulaklar, iç kulak, orta kulak ve dış kulak olmak üzere 3 ayrı kısımdan oluşmaktadır. Kulak kepçesi, dış kulağı oluşturur ve gelen sesleri toplayarak orta kulağa geçmesini sağlar. Fonksiyonel açıdan hayatımızı değiştirecek kadar önemli olan kulak, kulak estetiği ve bulunduğu konum açısından da insanın dış görünümünü etkileyen, estetik olarak da yüksek değeri olan bir organdır.
Kepçe kulak, kulak kepçesi ile kafatası arasındaki açının büyük olması ile karakterize anatomik bir bozukluktur. Çocukluk çağında %10 oranında görülür ve genetik özellikler ön plandadır. Önden yandan ve arkadan bakıldığında kafa ile kulak arasında bir açıklık söz konusudur. Kafatası ile kulak arasındaki uzaklık 1-1,5 cm normal kabul edilir.
Bunun üzerindeki ayrıklıklar kişiden kişiye değişmekle birlikte kepçe kulak olarak kabul edilir. Kulak şekli, bebeklik döneminden itibaren gelişmeye başlar ve 5-6 yaşına kadar gelişimi çoğunlukla tamamlanır. Bu yaşlardan itibaren çocuklar okula başlamasıyla birlikte sosyal hayatın da içine girmiş olmaktadırlar. Yeni arkadaş çevresi edindikleri için ilişki içinde oldukları insanlar da artar.
Kepçe kulak problemi olan çocuklar, girdikleri yeni çevrede, arkadaşlarının kepçe kulaklarıyla ilgili eleştirilerinden, kendisiyle alay edilmesinden, ruhsal olarak etkilenirler. Bebeklik çağında olmasa bile kepçe kulağa sahip olan çocuklar okul çağı ve sonrasında sosyal problemler yaşamaya başlamaktadırlar.Yaşanan bu tür problemler gelişme ve ergenlik çağındaki çocukların psikolojilerini olumsuz yönde etkileyebilir.
Kulağın Yapısı Ve Anatomik Özellikleri
Kulaklar üç ana parçadan oluşur:
- İç kulak
- Orta kulak
- Dış kulak
Kafatasının dışında kalan kısım dış kulaktır ve kıkırdak yapıdan oluşur. Vücuttaki birçok kıkırdak yapıdan farklı olarak ince, kıvrımlı olan bir yapıdadır. Bu kıvrımlı yapının oluşması ve belirli açılarda sabit durması hem kıkırdağın hem de arkadan onu sabit tutan adale ve bağların özelliğidir.
Neden Kepçe Kulak Oluşur?
Daha anne karnındayken oluşan dış kulak gelişimini ve büyümesini diğer vücut yapıları gibi ergenlik sonuna kadar sürdürür. Ancak dış kulak diğerlerinden farklı olarak 5 yaş civarında normal büyüklüğünün %80-90ını tamamlar. Bu süreç içinde kulağı oluşturan kıkırdak yapıda bozulma ve kulağa açılanma veren kas ve bağlardaki yetersizlik kepçe kulak oluşmasına neden olur.
Genelde de doğuştandır.
Kepçe Kulak Ameliyatı Öncesi
Kepçe kulak ameliyatı lokal veya genel anestezi ile yapılabildiğinden ameliyat öncesi dikkat edilecek noktalarda değişiklik göstermektedir. Her iki anestezi türü öncesinde de detaylı muayene ve ölçümler yapılması için kişi hekimle detaylı olarak görüşmelidir. Bu görüşmeler esnasında yapılacak işlem, elde edilecek sonuçlar ve olası riskler hakkında kişi hekim tarafından detaylı olarak bilgilendirilmektedir. İyileşmeye veya ameliyata engel herhangi bir sağlık problemi olan kişiler bununla ilgili bilgileri hekimleri ile paylaşmalıdırlar.
Kullanılan kan sulandırıcı ilaçların lokal veya genel anestezi ile yapılacak işlemler için ameliyat esnasında ve sonrasında kanama problemlerine yol açmaması için en az 5 gün öncesinde doktor kontrolünde bırakılması gerekmektedir.
Kepçe Kulak Tedavisi Nasıldır?
Kepçe kulak tedavisi her ne kadar doğuştan kulağa yapılan bandaj ve baskılar ile çok erken dönemde tedavi edilmeye çalışılsa bile çoğu bebekte sonuç alınamaz. Çünkü kulak kıkırdaklarının şekillenmesi yalnız başına kıkırdağın kendi yapısı ile ilgili değildir.
Bu kıkırdakları şekillendiren kulak arkasında kas ve bağ dokuları vardır. Bunlar kepçe kulaklı kişilerde ya yoktur ya da yeterli düzeyde fonksiyon görememektedir. Dolayısıyla yapılacak ameliyatta sadece kulağı geriye almak değil aynı zamanda kıkırdak girinti ve çıkıntılarını oluşturacak şekilde destekler sağlanmalıdır.
Bu destekler çoğunlukla uzun süre dayanabilen ipler yardımı ile olur. Bununla birlikte etraftaki kas ve bağ dokuları bu iplere yardımcı olması amacı ile kullanılır. Ameliyat genellikle küçük yaşlarda, 5 yaşından sonra yapılmaktadır.
Çünkü 5 yaşına kadar kulak yapısı erişkin kulağının %80-90’ına ulaşmış olur. Ameliyat yaşı için üst sınır yoktur ancak şu hususlar göz önünde bulundurulmalıdır.
- Kulak yapısı ve büyümesi yeterli düzeyde olmalıdır. (5 yaşından sonra)
- Çocuğun psikolojik olarak olumsuz etkilenmemesi için mümkünse okula başlamadan önce yapılmalıdır.
- Normal şartlarda kepçe kulak ameliyatı için üst yaş sınırı yoktur ancak ileri yaşlarda kulak kıkırdağı daha fazla sertleşebileceğinden hem şekil vermek hem de tekrarlaması açısından risk taşımaktadır.
Kepçe Kulak Ameliyatında Anestezi
Kepçe kulak ameliyatlarında daha çok lokal anestezi tercih edilir.Lokal anestezi, kepçe kulak ameliyatlarında genellikle erişkin yaşta kullanılan bir anestezi türüdür. Lokal anestezi ile yapılan kepçe kulak ameliyatlarında kişi açlık süresi gerektirmeden ameliyat olacağı gün hastaneye gelerek, gerekli tahlil ve tetkikleri yaptırdıktan sonra işleme alınabilir.
Kepçe kulak ameliyatlarında genel anestezi genellikle okul çağı çocuklarında ve işlem için bu anesteziyi tercih eden kişilerde kullanılan bir anestezi türüdür. Bu işlem için ameliyat öncesinde belirli bir açlık süresi gerekmektedir. Kişi ameliyat öncesi en az 6 saat öncesinde yeme ve içmeyi bırakmış olması gerekmektedir. Sahip olunan ve anesteziye engel herhangi bir problemi bulunmayan kişiler de yine aynı gün hastaneye gelerek ameliyat için gerekli tahlil ve tetkikler yapılmalıdır.
Ameliyat Sonrası Dönem
Ameliyattan sonra lokal anestezi ile yapılan işlemlerde hasta aynı gün evine dönebilir. Genel anestezi ile ameliyat edilen hasta anestezi sebebiyle bir gece hastanede kalması gerekmektedir. İşlem sonrası birkaç gün ağrı kesici kullanmak yeterlidir.
Yeni şekil verilen kıkırdaklar iplerle sabit tutulduğundan kulak dokularla yapışana kadar sporcu bandanaları kullanılır. Bu süre yaklaşık 6 hafta kadardır. İşlem sırasında kendiliğinden emilen dikişler kullanıldığından ameliyat sonrası dikiş aldırmak gerekmemektedir.
Kepçe Kulak Ameliyatı Fiyatları
Yapılacak işlemlerin çokluğuna,
- Uygulanacak anesteziye,
- Kullanılacak yöntemlere,
- Kulak kepçeliğinin tek kulakta mı yoksa çift kulakta mı olmasına,
- Kulak kepçeliği dışında farklı sorunlar olmasına,
- Ameliyat yapılacak hastanenin özel veya devlet hastanesi olmasına,
- Hastanede kalış süresine,
göre değişiklik gösterir.
Sık Sorulan Sorular (SSS)
İple Kepçe Kulak Ameliyatı Nedir?
Kulak kepçesinde normalin üstünde dışarı doğru açıklık olan kişilere uygulanan kesisiz bir operasyondur. Kulak kepçesinin olması gereken açıya getirilmesi için iplerle çekme işlemi uygulanır bu yüzden tıp literatüründe iple kepçe kulak ameliyatı adını almıştır. Kulaklarında simetri sorunu olan ve/veya kulak kepçesi normalden açık ve dışarı doğru olan ve kulak deformasyonu fazla olmayan kişilere uygulanan çok popüler bir tekniktir.
Risksiz ve kolay bir prosedürdür. Uzun ameliyatlardan ve kesiden korkan kişiler için çok idealdir. Kulağa mikro girişlerle kesisiz bir şekilde iğne yardımıyla ipler yerleştirilir. Ameliyat kesisiz olduğu için aynı zamanda dikişsizdir. Kıkırdağa mikro girişlerle müdahale edildiği için kanama yok denecek kadar azdır.
İyileşme süreci son derece kısa olan ve en çok tercih edilen tekniklerden biridir.