+90 532 461 59 97
MENÜ

Yine aynı şekilde hem kadınlarda hem de erkeklerde bu oranlar zamana, genetik özelliklere, yaşa ve kiloya bağlı değişiklik göstermektedir. Erkekler için bu konuda en önemli sorunlardan birisi de göğüslerin büyümesi olarak tanımlanan jinekomastidir.

Erkeklerde normalden fazla meme büyümesine jinekomasti denir. Hem erkeklerde hem kadınlarda bulunan meme bezleri, normal şartlarda erkeklerde küçük ve gelişmemiş durumdadır. Östrojen ve testesteron gibi hormonlarının dengesizliklerden kaynaklanan meme dokusu büyüklüğü, çoğu zaman sebebi bilinmeyen ve hiçbir patolojik bulguya rastlanmamasına rağmen meydana gelebilmektedir.

Bazen de kullanılan bazı ilaçlar, fazla kilo ve alkol jinekomastiye neden olabilir. Jinekomasti çoğu zaman kişinin psikolojisini de olumsuz etkiler. Normalden büyük memelere sahip olan erkeklerde özgüven eksikliği, içe kapanma, sosyal hayattan kopma, kendini eksik hissetme gibi psikolojik sorunlar gözlemlenebilir. 

Ergenlik döneminde erkek çocuklarda da kızlar gibi meme büyümesi başlar ve bu normaldir. Fakat bazı erkeklerde bu büyüme normalin üstünde olabilir. Jinekomastide en sık rastlanan neden budur. İkinci sıklıkta görülen ise, kilo almaya bağlı olarak meme bölgesindeki yağ dokusunun artması ve memeyi büyük göstermesidir. Üçüncüsü ise kullanılan ilaçlara bağlı olarak memelerde büyüme olabilir. Bu ilaçlar hormon tedavisinde kullanılan ya da vücut geliştirme için bilinçsizce kullanılan ilaçlar olabilir. 

Erkeklerde Meme Büyümesi Riskini Azaltabilecek Yollar Nelerdir?

Eğer çocuğun olası bir meme büyümesinden korunması isteniyorsa bebekliğinden itibaren sağlıklı beslenmesi ve sporla büyümesi sağlanmalıdır. Çeşitli hastalıklar için kullanılan ilaçların içeriğine dikkat etmek gerekmektedir.

Vücut geliştirmeyle ilgileniliyorsa kullanılacak steroid ve benzeri takviyeler için bir uzmana başvurulması gerekmektedir. Bilinçsizce kullanılan vücut geliştirme takviyelerinin jinekomastiye yol açma oranı yüksektir. Çok yağlı yiyecekler ve fastfoodlardan uzak durulması gerekmektedir.

Hareketli yaşamı kişinin alışkanlık edinmesi ve devamlı olarak egzersiz yapması jinekomasti oluşumunu azaltmada büyük önem taşımaktadır. Bahsedilen hususlar meme büyümesi riskini tamamen ortadan kaldırmasa da büyük oranda azaltacaktır. 

Jinekomasti Hangi Yaşlarda Görülmektedir?

Jinekomasti genellikle ergenlik döneminde sıklıkla görünse de erkekte meme büyümesi sorunu hemen hemen her yaşta karşımıza çıkabilir. Ergenlik dönemindeki gençlerde, hormon seviyeleri zamanla değişir. Ergen erkeklerde, testosteron seviyesinin düşmesi ve östrojen seviyesinin yükselmesi durumunda meme dokusunun büyümesi de buna bağlı gözlemlenebilir.

Ergenlik çağındaki erkeklerde hormonal değişime bağlı jinekomasti oluşumu sıklıkla gözlemlenen bir durumdur. Yaş ilerledikçe hormon seviyeleri düzelir ve bu görüntü ortadan kalkar ancak yine de ergenlik döneminde oluşan bu durum, ciddi stres yaratarak psikolojik bozukluklara sebep olabilir.

Erkekler yaşın ilerlemesi ile birlikte, daha az testosteron üretirler. Ayrıca hareketleri yavaşladığı için de daha az aktiftirler, zamanla kilo alma ve daha fazla vücut yağına sahip olma eğilimindedirler. Dolayısıyla; vücutta daha fazla östrojen üretilmesi ile hormon düzeylerindeki bu değişiklikler, yaşlanma ile birlikte aşırı meme dokusu büyümesine yol açabilir. 

Ameliyat Öncesi

Jinekomasti ameliyat öncesi dönemde kanama problemleri yaşanmaması açısından 5 gün öncesinde doktor kontrolünde aspirin alınmaması, bazı laboratuvar kontrollerinin yapılması gereklidir.

Ayrıca hastanın geçmişindeki önemli rahatsızlıklar ve sürekli kullandığı ilaçlar varsa mutlaka doktora bu konu hakkında bilgi vermelidir. 

Erkeklerde Meme Büyümesinde Uygulanacak Farklı Tedavi Yöntemleri Vardır:

Eğer ergenlik dönemindeki büyümeye bağlı jinekomasti varsa genelde gland (meme bezi) büyümesine bağlı jinekomasti olur. Memenin uç bölgesinden yapılan ufak bir kesi ile büyüme dışarı alınır.

Eğer kilo almaya bağlı jinekomasti varsa yağ fazlalılığı ön plandadır. Bu durumda ya kesi yaparak dışarı alınır ya da hiç kesi yapmadan liposuction yöntemiyle yağ dokusu dışarıya alınır.

Eğer meme büyüklüğüyle birlikte bir de doku fazlalığı ve cilt fazlalığı varsa hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın mutlaka o bölgedeki deri ve fazla dokunun da çıkartılıp normal hale getirilmesi gerekebilir.

Eğer hem meme dokusu fazlalığı hem de yağ dokusu fazlalığı varsa o zaman hem cerrahi kesme işlemi ile dışarı alma ve liposuction birlikte kullanılır.

Ancak son dönemde teknolojinin de gelişmesi ve yeni cihazlarında üretimi ile birlikte jinekomasti ameliyatları hiç kesi yapılmadan, yalnızca liposuction denilen yöntem kullanılarak yapılabilmektedir. 

Ameliyat Sonrası Dönem

Jinekomasti ameliyatı eğer lokal anesteziyle yapıldıysa hasta aynı gün içinde taburcu olabilir. Daha kapsamlı ve daha çok cerrahi müdahale gerektiren jinekomasti ameliyatları genel anesteziyle yapılır ve hastanın 1 gece hastanede kalma süresi vardır. 

Ağrı kesiciyle geçebilen ağrılar olabilir. İlk gece hastane ortamında ağrılar rahatlıkla kontrol altına alınabilmektedir. Meme büyümesi c sonrası bölgeden doku boşaltıldığından dolayı oluşan boşluğa kan, seroma denilen sıvının dolmaması ve cildin bir an önce yapışıp, toparlanması için minimum 3 hafta süreyle doktorun tavsiye ettiği korse kullanılmalıdır. 

Sadece meme dokusu büyümesine bağlı olan jinekomastide memelerde bir daha büyüme olmaz. Ancak aşırı kilo alımı olursa memelerde tekrar büyüme oluşabilir. 

Sık Sorulan Sorular (SSS)

Jinekomasti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Ameliyat yapılacak işleme bağlı olarak bir ile üç saat arasında değişebilir. 

Jinekomasti Ameliyatından Sonra Çok Fazla Ağrı Olur Mu?

Bir miktar ağrı olabilir. Bu ağrılar ameliyat sonrası kullanılan ağrı kesiciler ile azaltılabilir. 

Jinekomasti Ameliyatının Riskleri Var Mıdır?

Diğer bütün cerrahi işlemler gibi bilinen kanama enfenksiyon ve anestezi riskleri dışında çok büyük riskleri yoktur. 

Ergenlikte Hormon Düzensizlikleri Dışında Erkekte Meme Büyümesi Neden Olur?

Bütün erkeklerde ergenlik döneminde memelerde bir miktar hormonel etkilere bağlı büyüme olabilir. Eğer bu büyüme fazla ise veya gerileme görülmemiş ise meme dokusunda bir miktar büyüklük olmaktadır. Bu durum jinekomasti olarak karşımıza çıkar. Aynı zamanda aşırı kilo almaya veya kullanılan bazı ilaçlara bağlı olarak ta meme dokusunda büyüme gözlenebilir. 

Jinekomasti Meme Kanseri Riskini Artırır Mı?

Jinekomasti ile meme kanseri arasında direkt bir ilişki yoktur. Ancak asimetrik olarak bir meme de ya da iki memede birden hızlı bir büyüme gözleniyorsa ve bu ergenlik dönemi dışında ise meme kanseri riski açısından mutlaka değerlendirilmelidir. 

Jinekomasti Tedavisi Şart Mıdır? Kişi Rahatsızlık Duymuyor Ise Bu Şekilde Yaşamasında Bir Sakınca Var Mıdır?

Jinekomasti görünümü tamamen estetik bir görünümdür. Kişileri rahatsız etmediği sürece ameliyat zorunluluğu yoktur. 

Jinekomasti Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılmalıdır?

Meme büyümesi ameliyatı için önerilen alt yaş sınırı 18’dir çünkü çocukluk ve ergenlik döneminde görülen meme büyümesi kendiliğinden düzelebilir. Bu yüzden vücut gelişiminin tamamlanması beklenir, eğer vücut gelişimi tamamlandıktan sonra memeler normalden daha büyükse ameliyat uygulanır.

Jinekomasti ameliyatı için üst yaş sınırı yoktur, sağlığı elverişli olan her erkek ameliyat olabilir fakat meme büyümesi ameliyatı en çok genç ve orta yaşlı erkekler tarafından tercih edilir.  

Jinekomasti Riski Nasıl Azaltılır?

Jinekomasti ameliyatı sigortalar tarafından tıbbi bir zorunluluk olarak görülmediği için sigortalar bu ameliyatı ödememektedir. 

Ameliyatsız Tedavi Edilebilir Mi?

Yalancı jinekomasti denilen kilo almaya bağlı meme büyümelerinde kişi kilo verirse memelerde kısmen bir küçülme gözlenebilir. Fakat gerçek jinekomastinin tek çözümü cerrahidir. 

Ameliyat Sonrası Kaç Gün Hastanede Kalmak Gerekir?

Ameliyat lokal anesteziyle yapıldıysa hasta aynı gün içinde taburcu olabilir. Fakat daha çok cerrahi müdahale gerektiren ağır vakalarda ameliyat genel anestezi altında yapılır bu yüzden hastanın 1 gece hastanede kalması gerekir. 

Ameliyat Sonrası Çok Iz Kalır Mı?

Jinekomasti ameliyatı genellikle ufak kesiler ve/veya liposuction ile yapılır. Yapılan kesiler 6 ay içinde neredeyse görünmeyecek duruma gelirler. 

Ameliyat Sonrası Korse Kullanmak Zorunlu Mudur?

Jinekomasti ameliyatı sonrası bölgeden doku boşaltıldığı için oluşan boşluğa kan ve seroma denilen sıvının dolmaması ve cildin bir an önce yapışıp, toparlanması için minimum 3 hafta süreyle doktorun tavsiye ettiği korse kullanılmalıdır. 

Ameliyattan Sonra Memenin Tekrar Büyümesi Olası Mıdır?

Sadece meme dokusu büyümesine bağlı olan jinekomastide memelerde bir daha büyüme olmaz. Ancak aşırı kilo alımı olursa memelerde tekrar büyüme oluşabilir. 

estetik cerrahi

Prof. Dr. Bekir Atik. Tüm Hakları Saklıdır.

Randevu Oluştur

Get Started MESAJ GÖNDER