Doğuktan kulak yokluğu veya mikrotia, doğuştan kulak kepçesi veya kulağın bir kısmının olmaması durumudur. Çok az rastlanan bir hastalıktır. Kulak tam oluşmadığı için işitme kaybı olması olasıdır.
Doğuştan Kulak Yokluğu (Mikrotia) Tedavisi
Mikrotia ameliyatı doğumdan hemen sonra yapılmaz. Doğuştan kulak yokluğu ameliyatı için 5 yaş uygun zamandır. Kulak kepçesi yapımında kaburga kıkırdağı kullanılır ve şekillendirilerek kulak kepçesi yapılır. Bu yüzden kıkırdakların tamamen gelişmesi beklenilmelidir. Tedavide yapılacak işleme göre genel veya lokal anestezi uygulanır.Eğer kulak tamamen baştan yapılacaksa birden fazla ameliyat gerektirebilir. Her bir ameliyat arasında yaklaşık üç aylık süre olmalıdır.
Mikrotia
Doğuştan kulak yokluğu (mikrotia) ameliyatlarında bazen yapay maddeler de kullanılır ancak bu tavsiye edilmez. Bu maddeleri vücudun kabul etmeme ihtimali yüksektir. Kişinin dokusu en doğal ve sağlıklı olanıdır. Mikrotia kulak ameliyatı yapan doktorlar ameliyat sürecini ailelere iyice anlatıp tüm detaylardan bahsetmelidir.
Doğuştan kulak yokluğu (mikrotia) ve şekil bozuklukları için 20 yılı aşkın süredir ameliyatlar yapılmaktadır ve sonuçlar genelde başarılıdır. Doğuştan kapalı kulak ameliyatı için işinde uzman bir doktor bulunmalıdır. Aksi taktirde çeşitli komplikasyonlarla karşılaşılabilir.
Doğuştan Kulak Yokluğu (Mikrotia) Ameliyatı Sonrası
Mikrotia ameliyatı sonrası ilk dönemde kulak ve çevresinde şişlikler olabilir. Bu şişlikler zamanla geçecektir. İlk 14 gün kulak üstüne yatılmaması tavsiye edilir. Ameliyat sonrası doktorun önerdiği yumuşak yapıda yastıklar kullanılmalıdır.
İyileşme sürecine bağlı olarak kulağın tam şeklini alması birkaç ayı bulabilir. Tamamen yeniden yapılan bir kulak birden fazla ameliyat gerektirdiği için kulak tam şeklini alana kadar ameliyatlara devam edilmelidir. Üç ayda bir ameliyat olması gerek bir çocuğun psikolojisi olumsuz etkilenebilir. Bu süreçte aileler çocuklarına destek olmalı ve gerekirse bir uzmandan psikolojik destek almalıdır.
Birden fazla ameliyat gereken çocuklarda okul öncesi zaman önerilir. Aksi taktirde çocuk üç ayda bir ameliyata gireceği için ve her ameliyatın bir iyileşme süreci olduğu için derslerinden geri kalabilir aynı zamanda sosyalleşmesi olumsuz yönde etkilenebilir.
Doğuştan Kulak Yokluğu Tedavi Süreci Nasıldır?
Mikrotia doğuştan olan bir hastalıktır. Çocuk, sosyal hayata girmeden tedavi edilirse psikolojik açıdan bir sorun yaşamaz. Bu yüzden kulak yokluğu tedavisi için okul öncesi dönem önerilir. Kulak görünürde varsa fakat normalden farklı bir görüntüde ve gelişimini tamamlamadıysa tek bir ameliyatla düzeltilebilir.
Fakat kulağın hiç olmadığı ağır vakalarda kulak tamamen yeniden yaratılacağı için birden fazla ameliyat gerekebilir. İyileşme süreçleri dikkate alındığında her ameliyat arası 3 ay olmalıdır.
Mikrotia Kulak Ameliyatı Fiyatları
Mikrotia kulak ameliyatı fiyatları;
- yapılacak işlemler,
- uygulanacak yöntemler,
- kullanılacak anestezi,
- ameliyat olunacak hastanenin özellikleri,
- kulaktaki sorunların miktarı ve derecesi,
gibi birçok faktöre göre değişiklik gösterir.
Doğuştan kapalı kulak ameliyatı fiyatları ve daha detaylı bilgi için bize ulaşın.
Sık Sorulan Sorular (SSS)
Doğuştan Kulak Yokluğu Işitmeyi Engeller Mi?
Kulak gelişimini tamamlayamadığı için işitmede azaltma veya tamamen işitme kaybı olması muhtemeldir.
Doğuştan Kulak Yokluğu (Mikrotia) Ameliyatı Için Doğru Zaman Nedir?
Kulağı yeniden şekillendirirken kaburga kıkırdağı kullanılır bu yüzden kıkırdak gelişiminin tamamlandığı ortalama 5 yaş ameliyat için en doğru zamandır.
Doğuştan Kulak Yokluğu (Mikrotia) Genetik Midir?
Mikrotia problemiyle doğan bir insanın gelecekte bunu çocuklarına aktarma ihtimali çok düşüktür. Bu konuyla ilgili araştırmalar devam etse de mikrotianın genetik bir hastalık olduğu kanıtlanmamıştır.
Mikrotia Kulak Ameliyatı Fiyatları Neye Göre Belirlenir?
Mikrotia kulak ameliyatı fiyatları birçok faktöre göre değişir.
- Uygulanacak anestezi
- Mikrotia derecesi
- Uygulanacak teknikler
Hastanenin özellikleri ve daha birçok faktör ele alınarak mikrotia kulak ameliyatı fiyatları belirlenir.
Mikrotia Kulak Ameliyatı Yapan Doktorlar Çocuk Doktoru Mudur?
Mikrotia kulak ameliyatı yapan doktorlar çocuk doktoru değil plastik cerrahlardır.
Yarık Damak-Dudak Deformitesi Anne-Babadan Çocuğa Geçer Mi?
Dudak damak yarığı çoğunlukla genetik özellik taşır. Anne ve baba da var ise çocukta da olabilir fakat normal oranları her bin canlı doğumdan birinde görülürken ebeveynlerde veya yakın akrabalarda bu anomali olur ise bu oran her 100 canlı doğumdan bir oranına düşer.